Uložené do Moje recepty.
Odstránené z Moje recepty.
Musaka z baklažánu
Tradičný pokrm východného Stredomoria, Grécka a Turecka sa už dávno udomácnil aj u nás. Nezaškodí, ak si kvôli zvýšeniu pôžitku z jedla pripomenieme jeho výbornú, základnú receptúru.
Príprava
80 min
Porcia pre
4
Ingrediencie
Bešamelová omáčka
Skvelý tip: Vyberte si ingrediencie, ktoré už máte, a zistite, ktoré vám chýbajú na prípravu jedla. Pomôže vám to rozhodnúť sa, čo uvariť.
Príprava
-
Baklažán nakrájame na kolieska, osolíme a necháme trochu odstáť. Opláchneme horúcou vodou a osušíme papierovou utierkou.
-
Kolieska zložíme na plech obložený alobalom a natretý olivovým olejom. Baklažán pečieme 15 minút v rúre zohriatej na 200°C.
-
Na oleji krátko podusíme nakrájanú cibuľu a potom mleté mäso. Pridáme nakrájané paradajky, alebo konzervované lúpané paradajky, bobkový list, čierne korenie, pretlačený cesnak a Podravku. Za podlievania vodou dusíme.
-
Keď mäso zmäkne pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
-
Príprava bešamelu: na rozpustenom masle krátko opečieme múku, zalejeme studeným mliekom a za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Pridáme soľ, čierne korenie a parmezán.
-
Bešamel trochu ochladíme a zamiešame doňho našľahané vajíčka.
-
Do ohňovzdornej nádoby poskladáme vrstvu baklažánu, potom časť duseného mäsa, baklažán, potom zase dusené mäso a nakoniec vrstvu baklažánu. Všetko zalejeme pripraveným bešamelom.
-
Musaku pečieme v rúre zahriatej na 220°C cca 20 -30 minút.
Tip
Kolieska z baklažánu môžeme pred pečením vyváľať v škrobovej múčke.
Pečené baklažány svojou arómou obohatia musaku.
Tento pokrm je možné zmraziť:
Zmrazenie: Pokrm pripravíte v 8 krokoch, ale bez bešamelovej omáčky. Ochladenú musaku v pekáči nechajte v mrazničke 2 hodiny. Potom pekáč nakrátko namočte do horúcej vody, musaku vyberte, zabaľte ju do plastovej fólie a vložte naspäť do mrazničky.
Rozmrazenie: Musaku vyberte z fólie, vložte na pekáč a nechajte hodinu na izbovej teplote. Prelejte pripravenou bešamelovou omáčkou a pečte pri teplote 180-200°C približne 30-40 minút.
Trvanlivosť: 60 dní.
Servírovanie
Baklažánovú musaku podávame teplú, ako predjedlo, alebo hlavné jedlo s čerstvým šalátom podľa chuti.