Uložené do Moje recepty.
Odstránené z Moje recepty.
Pašticada s haluškami
Reprezentatívna dalmatínska špecialita sa v jednoduchšej forme objavuje na rôznych stoloch. Podľa tejto receptúry ho pripravíte pre osobitné príležitosti aj špeciálne vybranú spoločnosť.
Príprava
140 min
Porcia pre
10
Ingrediencie
Na halušky
Skvelý tip: Vyberte si ingrediencie, ktoré už máte, a zistite, ktoré vám chýbajú na prípravu jedla. Pomôže vám to rozhodnúť sa, čo uvariť.
Príprava
-
Mäso umyjeme, utrieme a prešpikujeme pásikmi slaniny. Dobre osolíme, natrieme horčicou a olejom a takto ho necháme odstáť najmenej dve hodiny, alebo cez noc.
-
Mäso prudko opečieme zo všetkých strán na horúcom oleji. Vyberieme ho z nádoby a na rovnakom oleji krátko podusíme nakrájanú cibuľu, cesnak a zeleninu. Mäso vložíme späť do nádoby, pridáme Podravku ochucovadlo a prikryté dusíme približne dve hodiny za občasného podlievania malým množstvom zmesi vody a vína.
-
Keď mäso dopoly zmäkne, pridáme rozmiešaný rajčinový koncentrát, potom umyté slivky a figy a na štvrtiny nakrájané jablko.
-
Pred koncom varenia pridáme bobkový list, rozmarín, materinu dúšku, pridáme čierne korenie a prisolíme.
-
Mäso vyberieme, nakrájame na kúsky, odložíme na zohriaty tanier, zeleninu s omáčkou prepasírujeme, povaríme a nalejeme na mäso.
-
Zemiaky na halušky ošúpeme a popučíme, kým sú horúce, pridáme múku, maslo, vajcia a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve až tri časti. Z každej časti vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na kúsky rovnakej veľkosti.
-
Halušky povaríme vo vriacej vode približne 10 minút a scedíme.
Tip
Ak chcete, môžete do prepasírovanej omáčky pridať hrozienka namočené v troche dezertného vína prošek.
Servírovanie
Ako prílohu k pašticade podávame varené halušky.