Uložené do Moje recepty.
Odstránené z Moje recepty.
Pečeňové guľky
Ako všade v Bavorsku, aj v Allgau je obľúbené výborné pivo a tradičné jedlá: biele klobásy, kolená a prirodzene aj “leberknödeln”- pečeňové guľky. Tajomstvo ich prípravy odhalil kuchyni Podravka Jure Mula, výborný kuchár, ktorý roky pracuje v Nemecku.
Príprava
60 min
Porcia pre
6
Ingrediencie
Skvelý tip: Vyberte si ingrediencie, ktoré už máte, a zistite, ktoré vám chýbajú na prípravu jedla. Pomôže vám to rozhodnúť sa, čo uvariť.
Príprava
-
Žemle nakrájame na tenké plátky a prelejeme jemne posoleným vlažným mliekom. Prikryté necháme krátko odstáť.
-
Pečeň a slezinu (ktorá sa pridáva do zmesi, aby pokrm po uvarení získal lepšiu farbu) umyjeme, olúpeme a nadrobno zomelieme.
-
Posekanú cibuľu opečieme na masle do jemne zlatista. Pridáme žemle, našľahané vajcia, čierne korenie, majorán, strúhaný muškátový oriešok, citrónovú kôru, nasekanú petržlenovú vňať a Podravku ochucovadlo.
-
Zmes dobre vypracujeme a podľa potreby dodatočne okoreníme. Formujeme väčšie guľky, ktoré vložíme variť do slanej vriacej vody na 20-30 minút.
-
Guľky sa musia variť na úplne miernom ohni.
Tip
Časť pečene môžeme nahradiť aj mletým mäsom.
Kožu z pečene a sleziny olúpeme, aby zmes na guľky bola kompaktnejšia a aby sa pri varení neoddeľovala.
Servírovanie
Uvarené pečeňové guľky môžeme podávať rôznym spôsobom: ako závarku do polievky s nakrájanou pažítkou, alebo poliate opraženou cibuľou s prílohou kyslej kapusty a zemiakovým pyré.