Uložené do Moje recepty.

Odstránené z Moje recepty.

VŠETKY RECEPTY

Tlačiť

Pohánková štrúdľa

Tlačiť

V slovinskom meste Kostanjevica gastronomický tím Podravky nadchol typický slovinský hostinec (gostilna), „Žolnir“. Našli sme tam aj chutné jedlá zo skoro zabudnutej plodiny – pohánky, ktorú znovu objavujú moderné stravovacie trendy.

Príprava

70 min

Porcia pre

8

Ingrediencie

Skvelý tip: Vyberte si ingrediencie, ktoré už máte, a zistite, ktoré vám chýbajú na prípravu jedla. Pomôže vám to rozhodnúť sa, čo uvariť.

Príprava

  1. Pohánkovú múku dáme do nádoby a prelejeme ju horúcou slanou vodou. Všetko dobre premiešame a necháme ochladiť.
  2. Medzičasom pripravíme plnku: scedený tvaroh prepasírujeme, alebo dobre popučíme. Pridáme smotanu, vajce, trochu soli, Podravku ochucovadlo a všetko dobre vymiešame.
  3. Vychladnuté cesto položíme na dosku pomúčenú bielou múkou. Dobre ju rozmiešame na dva diely, z ktorých každý rozváľame na hrúbku približne 0, 5 cm. Po ceste rozotrieme plnku z tvarohu a všetko posypeme strúhankou. Množstvo strúhanky závisí od hustoty plnky.
  4. Cesto pevne zvinieme do dvoch štrúdlí – “štruklje”. Dáme ich do namočených a vyžmýkaných obrúskov posypaných strúhankou. Štrúdle zľahka zavinieme do obrúskov a zaviažeme niťou.
  5. Vložíme variť na približne 30 minút do vriacej slanej vody. Potom ich vyberieme z vody, rozvinieme, necháme trochu odstáť, nakrájame na kúsky a polejeme strúhankou opečenou na masle.

Tip

Zo zvyškov cesta vytvarujeme malé guľky, uvaríme ich a prelejeme opečenou strúhankou. Pomer múky a vody je rôzny, závisí od spôsobu mletia múky. U hrubšie mletej múky je pomer 350g múky a 600 ml vody. Toto jedlo je možné aj zmraziť: Zmrazovanie: Pripravíme štrúdľu, uvaríme ju, ochladíme, vyberieme z obrúska a nakrájame na kúsky. Podľa porcií ich zabalíme do plastovej fólie a dáme zmraziť. Rozmrazovanie: Štrúdľu rozmrazujeme pri izbovej teplote približne 2 hodiny. Zohrievame na panvici spolu s upečenou strúhankou. Trvanlivosť: 60 dní.

Servírovanie

Takto pripravenú pohánkovú štrúdľu podávame ako samostatný chod so smotanou a ľubovoľným šalátom, alebo ako veľmi chutnú prílohu, napríklad s rezňami v hubovej omáčke, s ragú z diviny, alebo s podobnými jedlami. Jedlo vás prekvapí, aj keď ho pocukrujete.

Hľadať v obchodoch: